Четвер, 18.04.2024, 09:49

Tualon

Меню сайту
    Форма входу
    Категорії розділу
    Пам'ятки України
    Запорізька Січ
    Фортеці та замки України
    Пошук
    Календар
    «  Лютий 2009  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    232425262728
    Архів записів
    Наше опитування
    Оцінка сайту
    Всього відповідей: 140
    Друзі сайту
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2009 » Лютий » 15 » Змієві вали
    18:34
    Змієві вали
    Змієві вали

    Змі́єві вали́ — грандіозні земляні укріплення (насипи висотою 6-8 м і шириною 14-16 м), залишки яких розташовані майже по всій лісостеповій та степовій території України.
    Загальна довжина близько 2000 км.
    Зміст

    • 1 Легенда
    • 2 Походження валів
    • 3 Топонімія
    • 4 Класифікація

    Легенда
    За легендою, їх проорав Змій, який постійно нападав на жителів Подніпров’я, аж поки Кирило Кожум’яка (за іншими версіями легенди ковалі Кузьма та Дем'ян) не поборов його і не запряг до плуга. Земля, вивернута з борозни, проораної Змієм, й утворила величезні насипи. Дотягнувши плуг до річки (або за іншими версіями до моря) Змій від утоми та спраги випив занадто багато води й загинув, а вали люди назвали Змієвими.
    Походження валів
    Більшість дослідників вважає, що високі насипи великої довжини виконували роль суцільних загороджень і були ефективними засобами захисту осілого населення лісостепу від легкої кінноти степових кочівників, зводячи нанівець їхню головну перевагу — швидкість просування та раптовість нападу. Те, що загроза йшла зі степу, підтверджує конструкція валів та загальна спрямованість їхніх ліній — вали віялом розходяться з півночі на південь та південний схід, утворюючи паралельні лінії.
    Те, що зараз виглядає як залишки невиразних земляних насипів, колись було потужним та складним укріпленням — суцільні вали висотою 10-15 метрів, шириною основи до 20 метрів, на дерев'яному каркасі, в деяких місцях у вигляді 5-6 паралельних земляних укріплень, з ровом глибиною до 2-3 метрів. Будівництво таких споруд вимагало величезної кількості людей та централізованого управління, тобто було можливим лише за умови існування держави на цих територіях. Тому в історичній науці довгий час вважалося, що ці укріплення були побудовані за часів Київської Русі, хоча є багато аргументів на користь того, що були вони створені набагато раніше. Про це, зокрема, свідчить і те, що вже за руських часів виникнення Змієвих валів мало вигляд легенди.
    Є підстави стверджувати, що Змієві вали були споруджені набагато раніше племенами, які заселяли територію українського лісостепу та мали державну організацію. Ними могли бути скіфські племена доби раннього заліза (7-6 ст. до н. е.) або племена черняхівської культури (2-6 ст. н. е.).
    Дендрологічний та вуглецевий аналіз залишків дерв'яних укріплень в валах дозволяє зробити висновок, що вали були побудовані готами.
    Більша частина Змієвих валів розорена. Руйнування триває і в наш час.
    Топонімія
    На окремих ділянках споруди носять різні назви, характерні лише для конкретних місцевостей — Великий вал, Маленький, Чорний, Отаманський, Половецький, Окоп, Перейма, Турецька гребля. Іноді той самий вал на одній ділянці має назву Змієвого, а в іншій частині називається Трояновим (Траяновим).
    Класифікація
    В Україні прийнято виділяти 11 груп цих пам'яток:
    Змієві вали Київщини — найбільша система укріплень на правому березі Дніпра, що складається з валів різної висоти і довжини. Загальноприйнятно Змієвими називати саме залишки валів по ріках Віта, Червона, Трубіж, Стугна і Рось, які й посьогодні збереглися в доброму стані, досягають місцями 15 м заввишки і десятків кілометрів у довжину.
    Змієві вали Переяслава — двовалова система укріплень неподалік нинішнього міста Переяслав-Хмельницький Київської області.
    • Змієві вали Посулля — назва широкого валу, що тягнеться по правому березі ріки Сула від її гирла до середнього плину і його відгалужень, що доходять ледь не до міста Суми.
    Змієві вали Полтавщини — два переривчастих вали, що розташовані по правих берегах рік Ворскла і Хорол.
    Змієві вали Харківщини — всього два могутніх редути довжиною 20 і 25 кілометрів біля Харкова і Змієва відповідно.
    Змієві вали Поділля — назва цільного валу, що тягнеться від середнього плину ріки Південний Буг до районів центральної Черкащини і невеликої кількості менших валів цього ж району.
    Змієві вали Волині — загальна назва великої кількості невеликих за розмірами і довжиною валів, що містяться в чотирикутнику Львів-Луцьк-Рівне-Тернопіль.
    Кримські вали — трирядова система укріплень між Азовським і Чорним морем на Керченському півострові.
    Ще в середині I тисячоріччя до нашої ери Геродот писав, що для захисту від скіфів місцеве населення викопало широкий рів і побудувало вал від Таврійських гір до Меотійського моря. Вал одержав назву Кімерійського.
    Нижній Троянів (Траянів) вал — розташований на території Бесарабії, тягнеться від селища Затока до міста Білгород-Дністровський.
    Верхній Троянів (Траянів) вал — починається біля міста Бендери (Молдова) і тягнеться до ріки Прут безперервною лінією, потім різко повертає і з'єднує річку з дунайско-чорноморськими лиманами Ялпуг, Котлабуг і Сасик.
    Троянові (Траянові) вали Подністров'я — система валів, що знаходяться між містами Тернопіль і Кам'янець-Подільський. Мають переривчастий характер. Складаються з двох ешелонів центрального ланцюга і хаотично розкиданих валів; окремі з них знаходяться навіть на Буковині.

    Категорія: Пам'ятки України | Переглядів: 5283 | Додав: tualon | Рейтинг: 3.5/2
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: